Hrana acordata de angajator – noi prevederi aplicabile din 2023

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Începând cu 01.01.2023, prin Ordonanta 16/2022 a fost introdusă o limită lunară cumulată de neimpozitare de 33% din salariul de bază al angajatului pentru 7 tipuri de venituri pe care le pot acorda angajatorii.

Pe scurt acestea sunt:

1.Prestatii suplimentare in baza clauzei de mobilitate

2.Hrana acordata de angajator pentru angajatii proprii

3. Cazarea şi contravaloarea chiriei pentru spaţiile de cazare/de locuit puse de către angajatori la dispoziţia angajaţilor proprii

4.Servicii turistice pe durata concediului

5.Contributiile la pensii facultative in limita a 400 euro/persoana

6.Primele de asigurare de sanatate/abonamente la servicii medicale in limita a 400 euro/persoana.

7.Sumele pentru telemunca in limita a 400 lei/luna.

Ordinea în care veniturile prevăzute mai sus se includ în plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat se stabileşte de angajator. Pentru avantajele care se incadreaza in aceasta limita de 33%, angajatul NU datorează CAS, CASS iar angajatorul NU datorează CAM. Pentru partea care depăşeşte limitele se datorează CAS, CASS, CAM.

Referitor la hrana acordata de angajator, Ordonanta 16 prevede mai detaliat : contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajaţii proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în alte situaţii decât cele in care potrivit legislaţiei în materie este interzisă introducerea alimentelor în incinta unităţii, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern, în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi, prevăzută la data acordării, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

La stabilirea plafonului lunar  neimpozabil nu se iau în calcul numărul de zile din luna în care persoana fizică desfăşoară activitate în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu sau se află în concediu de odihnă/medical/delegare.

Prin hrană se înţelege hrana preparată în unităţi proprii sau achiziţionată de la unităţi specializate.

Prevederile nu sunt aplicabile angajaţilor care beneficiază de tichete de masă, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Cum se intampla in prezent (pana la 31.12.2022) ?

Potrivit art. 76 alin. (4) Cod fiscal, următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:

b)drepturile de hrană acordate de angajatori angajaților, în conformitate cu legislația în vigoare;

c)hrana acordată de angajatori angajaților, în cazul în care potrivit legislației în materie este interzisă introducerea alimentelor în incinta unității.

Normele la Codul fiscal prevad ca in sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, în categoria drepturilor de hrană acordate de angajatori angajaților, potrivit legii, se cuprind:

a) alocațiile zilnice de hrană pentru activitatea sportivă de performanță, internă și internațională, diferențiată pe categorii de acțiuni;

b) contravaloarea hranei, alimentelor sau numerarul acordat sportivilor pentru asigurarea alimentației de efort necesare în perioada de pregătire;

c) drepturile de hrană în timp de pace, primite de personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și valoarea financiară a normei de hrană, atunci când nu beneficiază de drepturi în natură, acordată personalului militar și civil, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special și personalul civil din sistemul administrației penitenciare în conformitate cu legislația în vigoare;

d) alte drepturi de această natură primite potrivit actelor normative specifice, cum ar fi: alocația de hrană zilnică pentru personalul navigant și auxiliar îmbarcat pe nave; alocația zilnică de hrană pentru consumurile colective din unitățile bugetare și din regiile autonome/societățile cu specific deosebit; alocația de hrană acordată donatorilor onorifici de sânge; alocația de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice și altele asemenea.

In prezent, doar in aceste situatii masa acordata salariatilor este neimpozabila. De asemenea, contravaloarea hranei acordate in conformitate cu prevederile de mai sus nu este supusa nici contributiilor sociale (art.142 Codul fiscal).

Ce se introduce nou din 2023?

Prin Ordonanta 16/2022 se introduce posibilitatea acordarii de hrana fara a fi considerata impozabila si supusa contributiilor sociale si in alte situatii in afara de cazul in care potrivit legislației în materie este interzisă introducerea alimentelor în incinta unității.

Conditiile sunt:

  • incadrarea in pragul de 33% din salariul de baza al angajatorului
  • sa fie prevazut in contractul de muncă sau în regulamentul intern
  • sa fie în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi, prevăzută la data acordării, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Prevederile NU sunt aplicabile angajaţilor care beneficiază de tichete de masă si NU se iau în calcul numărul de zile din luna în care persoana fizică desfăşoară activitate în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu sau se află în concediu de odihnă/medical/delegare.

Articole similare

Comentariul tau aici